Pe marginea Raportului Tismăneanu. Un răspuns (parţial) lui Richard Hall


Nu am citit încă Raportul Tismăneanu. Vreau să precizez deocamdată un singur aspect. Biografia lui Vladimir Tismăneanu de pe Wikipedia face trimitere la un critic american al Raportului, Richard Hall, despre care se afirmă că nu ar exista, în virtutea naţionalităţii sale, motive să fie considerat părtinitor. Criticile lui Hall se concentrează — nu este clar din ce motiv — asupra părţii din Raport care tratează evenimentele din decembrie 1989.

Iată un citat din articolul lui Richard Hall („Ziua”, 27 oct. 2007): «Să luăm un exemplu, la care Tismăneanu nu se referă în mod explicit mai sus, dar la care se gândeşte, în mod evident — citatul deseori invocat din discursul susţinut de Ion Iliescu la TVR în data de 23 decembrie 1989, potrivit căruia teroriştii „trag din toate poziţiile”. Oamenii se referă în mod frecvent la această declaraţie pentru a sugera că, în mod intenţionat, Iliescu, a încercat să creeze un bau-bau, pentru a speria oamenii de pe străzi şi că a dorit să zugrăvească un tablou cât mai sumbru.
Transcrierile arată că această părere şi aceste aduceri aminte sunt pur şi simplu greşite (s. mea). În acelaşi discurs, Iliescu afirma în mod categoric: „Trebuie să vă spun că nu avem de-a face cu un număr mare de elemente teroriste, dar ei sunt antrenaţi special şi echipaţi pentru acest gen de acţiuni” (FBIS-EEU-89-246, 23 December 1989, p. 61, „Ion Iliescu anunţă capturarea lui Ceauşescu”, Bucharest Domestic Service, 1616 GMT)»

Trecând peste faptul că ultima parte din citatul din Richard Hall nu micşorează cu nimic „meritul” lui Ion Iliescu în intenţia sa de a crea un bau–bau pentru adversarii tranziţiei de la comunism la un „comunism cu faţă umană” (şi nimic mai mult), afirmaţia este pur şi simplu eronată: Ion Iliescu a făcut, în mod categoric, acea afirmaţie cum că „teroriştii trag din toate poziţiile” indiferent ce spun rapoartele la care face referire Richard Hall. Ceea ce mă face să am serioase rezerve faţă de imparţialitatea americanului.

Fac abstracţie de maniera impresionistă, ca să nu zic pătimaşă a unei bune părţi din celelalte obiecţii ale autorului comentariului critic.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: