Castravetele lui Mircea Crişan şi liberalul Ioan Ghişe


De câte ori am ocazia să-l văd pe liberalul Ioan Ghişe „pe sticlă” — şi am destul de des această nefericită ocazie la Realitatea TV — îmi amintesc de scheciul lui Mircea Crişan, de pe la sfârşitul anilor ’50, pe care nu mi-l amintesc în detaliu, cu castravetele–fruct–dicotiledonat, de culoare verde, care conţine 85 la sută apă ş.a.m.d. — o turuială lungă, debitată pe nerăsuflate.

Elevul lui Mircea Crişan, din scheci, credea că a găsit metoda să ia notă mare la botanică fără prea multă bătaie de cap. Metoda era simplă — după părerea lui: înveţi ca pe apă o singură legumă, în speţă castravetele, şi apoi, oricare ar fi leguma despre care eşti pus să vorbeşti la lecţie, o dai pe castravete. Te pune doamna de botanică să vorbeşti despre pătlăgica roşie? Despre pătlăgica vânătă? Despre cartof?… Spui: Pătlăgica roşie (sau vânătă, sau, mă rog, cartoful), hm, da! pătlăgica roşie… Şi începi să turui — să n-apuce doamna de botanică să se dezmeticească: Pătlăgica roşie (sau vânătă, sau, mă rog, cartoful) se deosebeşte de castravete–care–este–un–fruct–dicotiledonat–de–culoare–verde–care–conţine– 85–la–sută–apă ş.a.m.d…

La fel procedează şi Ioan Ghişe. Oricare ar fi subiectul discuţiei, el o dă pe Traian Băsescu. Învăţământul? Păi ce să te aştepţi de la învăţământul românesc şi de la elevii din România dacă Traian Băsescu recunoaşte în mod public că obişnuia să chiulească de la şcoală!… Autostrăzile din România? Păi cum s-avem autostrăzi dacă Traian Băsescu controlează „mafia” asfaltului!… Eşecurile din Sănătate… Inflaţia… Dezastrul din agricultură… Pentru toate, un singur vinovat: Traian Băsescu!

Într-o emisiune recentă „Realitatea de la ora 20”, Răzvan Dumitrescu se referea sarcastic la consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu, care afirmase deunăzi că există politicieni a căror onorabilitate este egală cu zero şi că nu mai este dispus să apară „pe sticlă” în compania acestora. Şi îl dădea drept exemplu pe PRM-istul Lucian Bolcaş. Replica realizatorului R. Dumitrescu a fost ceva în genul: apartenenţa politică a invitaţilor reflectă componenţa Parlamentului. Ceea ce este complet fals.

Indivizi precum Ioan Ghişe sau Lucian Bolcaş, ca şi oligofrenul „senator” Gheorghe Funar, iniţiatorul legii trotuarelor obligatorii, pe mine unul mă dezgustă până la greaţă. Cu toţii au o singură ţintă: Traian Băsescu, la beregata căruia sar obsesiv, oricare ar fi subiectul dezbaterii.

Care este totuşi explicaţia deselor apariţii ale acestor triste figuri la Realitatea TV?… Ei, da, asta poate fi o întrebare la care merită să reflectezi…

În calitatea sa de consilier prezidenţial, Cătălin Avramescu poate că ar fi fost bine să se abţină de la aprecieri prea categorice. Pe de altă parte însă, greaţa pe care i-o provoacă politicieni de teapa celor mai sus enumeraţi mi se pare perfect îndreptăţită.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: