Pensia şi drepturile omului


În filozofia dreptului, pensia este dată uneori ca exemplu de drept legal, deosebit de drepturile naturale (cum ar fi dreptul la viaţă şi dreptul la libertate). Pensia este rezultatul unui contract social potrivit căruia persoanele aflate în capacitate de muncă acceptă să verse o parte din câştigul lor în favoarea celor care şi‑au pierdut — sau se convine că şi‑au pierdut — această capacitate. Pentru ca, la rândul lor, să beneficieze de aceeaşi susţinere la timpul potrivit. Care ar fi alternativa? Ei bine, alternativa ar fi ca fiecare să pună de o parte ban cu ban, astfel ca la bătrâneţe sau în alte condiţii de pierdere a capacităţii de muncă să aibă din ce trăi. Altfel spus, alternativa la pensie ar fi cumpătarea. Necazul este că celor mai mulţi le lipseşte această cumpătare. Drept care, se instituie respectivul contract de întrajutorare.

Întrebarea pe care mi‑o pun este următoarea: de vreme ce comunitatea/statul recunoaşte incapacitatea individului standard de a fi cumpătat, şi îi acordă, prin pensie, o compensaţie, de ce nu procedează la fel şi în cazul incapacităţii de a se abţine de la practicarea unor vicii precum fumatul şi alcoolismul? Care, este bine cunoscut, conduc, ambele, cu o mare probabilitate, la pierderea capacităţii de muncă (nu mai vorbesc de viaţă) şi reclamă asistenţă din partea societăţii.

Am cunoscut cândva un militant pentru drepturile omului, fumător pasionat, care apăra cu îndârjire libertatea sa de a fuma. Să fie oare şi acest drept, de a fuma, unul natural?

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: