18 milioane de euro daune pentru Ion Diaconescu vs. imaginea P.N.Ţ.C.D.


Ion Diaconescu a dat în judecată statul român cerând daune în valoare 18 milioane de euro pentru traumele suferite în timpul detenţiei politice din închisorile comuniste.

El a precizat că ideea de a da în judecată statul român nu îi aparţine, ci a fost o iniţiativă a lui Victor Ciorbea. „Sunt bolnav şi bătrân de 93 de ani, sunt suferind şi nu mai sunt la curent cu legislaţia. Nu m-am gândit, iniţiativa nu îmi aparţine. Acum a apărut o legislaţie, aşa am înţeles, care îţi dă despăgubiri prin Uniunea Europeană şi ceri cât mai mult ca să îţi dea ceva”, a adăugat Diaconescu.

Presupun că Ion Diaconescu, chiar şi la venerabila vârstă de 92 de ani (I.D. cochetează un pic atribuindu-şi vârsta de 93 de ani) are responsabilitatea actelor sale. Aşa că invocarea lui Victor Ciorbea, avocat, fost premier în guvernarea CDR, poate stârni cel mult un zâmbet sceptic-compătimitor. Cât despre domn’ avocat, ieşirile sale, obstinat şi copios autoreferenţiale, acestea sunt, deja de multă vreme, psihanalizabile. Cu prognostic rezervat.
Principial însă, asumarea trecutului de către stat, cu reparaţiile de rigoare acordate celor ce au avut de suferit, în pofida unor schimbări esenţiale de regim, este o problemă extrem de incitantă, pe care îmi propun să o aprofundez. Fie-mi permis deocamdată să remarc doar două aspecte: a) asumarea trecutului ridică chestiunea continuităţii statului dincolo de forma de guvernământ; b) trecutul trebuie (dacă trebuie!) asumat nu numai la nivelul autorităţii centrale ci şi către majoritatea cetăţenilor statului; fără de care asumarea ar putea fi considerată un act pur formal; deşi nu lipsit de o oarecare importanţă.
Revenind la Ion Diaconescu, ceea ce mă intrigă la cauza în speţă este că fostul fruntaş ţărănist nu realizează că prin gestul său aprinde fitilul care va declanşa spulberarea ultimei rămăşiţe de simpatie rămase în rândul electoratului pentru PNŢCD. După prăbuşirea partidului, cu sprijinul vârtos al unor personaje controversate, ca să nu spun dubioase, precum Mircea Ciumara, fost propangandist de marcă al PCR, ajuns ministru al finanţelor în administraţia CDR, Radu Sârbu, fostul preşedinte al FPS, actual preşedintele al PNŢCD, cel care admitea cu seninătate că nu vede nimic dubios în faptul de a fi cumpărat un apartament dintr-un bloc de lângă Cişmigiu cu 7 milioane de lei (7.000 RON!) numai pentru că şi alţi colocatari profitaseră de aceeaşi „oportunitate”, Gavril Dejeu, fostul ministru falimentar al internelor, mai nou Gheorghe Ciuhandu, devenit peste noapte susţinător al „Alianţei NU”, ca să nu mai amintesc de sfătuitorul său de taină din ziua de azi, fostul prim-ministru — după toate acestea, Ion Diaconescu ce speră de fapt? Chiar nimeni să nu-i fi atras oare atenţia asupra reacţiei negative a tinerilor (şi nu numai a lor), care nu văd de ce trebuie să contribuie la repararea cu bani a unor fapte dintr-un trecut când ei încă nu existau? Că această reacţie este îndreptăţita ori nu, asta este o altă chestiune.

Întrebat despre ce intenţionează să facă cu banii pe care îi pretinde de la statul român, el a spus că cei mai mulţi vor merge la partid. „Majoritatea la partid, ce să mai fac eu cu ei?”, a mai spus Ion Diaconescu.

Păi de bani are nevoie PNŢCD pentru a redeveni ceea ce era în 1996?

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

  • Paul-Sorin Tiţa  On 7 martie 2010 at 15:01

    Vorbiţi despre tineri, nu însă şi despre modul în care sunt manipulaţi de cei care au confiscat comunismul. Nu am văzut atâta patimă în criticarea unei guvernări iresponsabile şi criminale care a îndatorat ţara până peste puteri. Nu vorbim despre câţi bani trebuie să dăm înapoi în urma acestor împrumuturi sau cât costă abuzurile săvârşite la instalarea guvernului Boc asupra unor funcţionari publici.

    În schimb, suntem dispuşi să împiedicăm până la capăt săvârşirea justiţiei, ca un neam supus, abuzabil şi nerecunoscător.

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: