Ce urmăreşte de fapt Pro Democraţia prin sondajul CCSB


Printr-un recent sondaj comandat CCSB, asociaţia Pro Democraţia, îşi propune, în aparenţă, să afle părerea populaţiei din România cu privire la organizarea unor referendumuri pe următoarele teme: 1) retragerea cetăţeniei ţiganilor infractori, 2) reintroducerea pedepsei cu moartea, 3) pedepsirea penală a celor care critică religia ortodoxă, şi 4) retragerea cetăţeniei celor care cer autonomia Ţinutului Secuiesc.

Nu comentez aici procente (inutil să menţionez că referendumurile cu pricina, conform sondajului, sunt dorite în proporţii semnificative de către cei chestionaţi şi că, în acelaşi timp, majoritatea zdrobitoare a doritorilor de referendumuri ar răspunde afirmativ la întrebările care fac obiectul acestora). Să observăm doar, în treacăt, că până şi în Statele Unite, peste 65% din populaţie s-a pronunţat recent în favoarea pedepsei cu moartea. Aşa că comentariul preşedintelui Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, cum că „democraţia este o chestiune delicată” (citat aproximativ) se confirmă în totalitate: iată, rămâne delicată chiar şi după secole de exerciţiu democratic.

Să ne amintim, pe de altă parte, de un sondaj al CCSB din octombrie 2009, conform căruia, „doar 43% din alegători ar opta pentru Traian Băsescu [în turul II al alegerilor prezidenţiale din decembrie 2009], în timp ce independentul Sorin Oprescu ar aduna nu mai puţin de 57% dintre opţiunile electorale ale acestora [!]” şi că Traian Băsescu ar pierde în turul II „indiferent de oponent”! Asta, ca să ne împrospătăm memoria cu privire la „imparţialitatea” şi profesionalismul CCSB. Să ne amintim de asemenea viziunea şefului Pro Democraţia cu privire la intenţia de fraudare a alegerilor prezidenţiale de către candidatul Traian Băsescu în turul doi al amintitelor alegeri. Drept care prezenţa activă a respectivului domn în Coaliţia Anti (alături de alţi domni şi domnişori precum Victor Alistar, între timp dat dispărut) devine vizibilă cu ochiul liber.

Este întâmplător obiectul recentului sondajul al CCSB comandat de Pro Democraţia? Este întâmplător momentul realizării acestuia? Părerea mea este că nu — pentru ambele întrebări. Decrebilizând opinia publică din România prin răspunsuri emoţionale, să zicem, la întrebări sensibile (dacă nu de-a dreptul scandaloase), distinsul domn Pârvulescu urmăreşte să arate că: I) unele întrebări nu pot face obiectul referendumurilor, şi II) populaţia din România nu are suficientă educaţie politică şi civică pentru a fi capabilă să se pronunţe în chestiuni esenţiale. Prin extensie — dl Pârvulescu a spus-o explicit drept comentariu la recentul sondaj cu patru (respectiv, opt) întrebări — referendumul cu privire la bi/uni-cameralitatea Parlamentului României şi la reducerea numărului parlamentarilor este neconcludent. Şi să-i fie ruşine lui Traian Băsescu că l-a organizat — asta, dl Pârvulescu n-a spus-o explicit dar se poate deduce cu claritate în urma ultimelor sale demersuri.

Aşadar, coaliţia Anti continuă.

Apropo, cine a sponsorizat asociaţia Pro Democraţia pentru ultimul sondaj CCSB?

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: