Adresarea politicoasă la români


La francezi lucrurile sunt foarte simple: ai spus „vous” — ai fost politicos. Sigur, contează şi vorbele de dinainte şi de după „vous”. Dar în ce limbă nu contează?… La englezi e şi mai simplu: nici măcar n-ai un pronume personal distinct pentru persoana a doua plural. Doar unicul „you”. Sigur, una e un simplu „you”, şi alta-i „you, Sir” sau „you, Madam”.

Noi românii avem un talent deosebit să le complicăm pe toate. La noi politeţea e… stratificată. La noi există trepte de politeţe. Una e „dumneavoastră”, şi cu totul alta e „dumneata”. „Dumneavoastră” e de la junior la senior, iar „dumneata” de la senior la junior şi — doar dacă merită — de la senior la senior. La fel ca în armată, unde funcţia bate gradul, şi în adresarea românească rangul bate vârsta. Nu te adresezi cu „dumneavoastră” unui cerşetor sau unui scotocitor prin pubele, nici măcar când acesta e mult mai în vârstă. Nu de alta, dar ar putea să se şi supere, părându-i-se că îl iei peste picior. Ion Iliescu i s-a adresat la un moment dat cu „dumneata” lui Emil Constantinescu, în confruntarea finală, înainte de alegerile prezidenţiale din 1996. Să i se fi simţit superior? Fără doar şi poate. Constantinescu însă, pe bună dreptate ofuscat, l-a apostrofat pe Iliescu, determinându-l să-şi ceară scuze. Mult mai aproape de vremurile noastre, lui Ioan Rus nici nu i-a trecut prin cap să-i ceară scuze lui Cătălin Predoiu după ce, deunăzi, l-a gratulat, apăsat şi nu o dată, cu „dumneata”, într-o emisiune tv. În treacăt fie spus, Predoiu nici n-a reacţionat, mărginindu-se să observe că PSD-iştii sunt de felul lor aroganţi. Privitorii au avut măcar satisfacţia că Rus nu l-a desfiinţat pe Predoiu tutuindu-l, aşa cum, cu ani în urmă, Silviu Brucan a tutuit-o fără pic de jenă pe Ana Blandiana. Căci, aşa cum observa poeta, la ei, aşa e obiceiul. La ei, adică la comunişti.

După cum toată lumea ştie, ierarhizarea politeţii la români nu se sfârşeşte cu „dumneata”. După situarea interlocutorului, se mai poartă şi „matale”. Sau „mata”. Cum, bunăoară, i s-a adresat Ion Iliescu lui Valentin Gabrielescu, senator PNŢCD, membru al Comisiei Senatoriale de Cercetare a Evenimentelor din Decembrie 1989, care a avut, pe la începutul anilor ’90, „obrăznicia” să-l chestioneze pe şeful statului atunci când respectiva comisie „s-a făcut” că activează. „Mata eşti cam şugubăţ!”, i-a tăiat-o ironic (şi foarte de sus) fostul lider comunist senatorului ţărănist. Care n-a îndrăznit să zică nici pâs.

Dar ceea îl diferenţiază pe român de restul europenilor este pronumele de politeţe faţă de terţi. (Aici n-aş băga mâna în foc că suntem unici, dar aparenţele asta sugerează.) Atunci când terţul nu este rudă sau apropiat, şi nici junior sau de rang net inferior, românul se referă la acesta desemnându-l nu cu „el/ea”, ci cu „dânsul/dânsa”. Sau „domnia sa”. Indiferent dacă este de faţă sau nu. Niciodată n-am putut să înţeleg de unde provine această politeţe endemică prin delegare, indirectă. O anumită logică ar putea fi următoarea. Din moment ce „el” se regăseşte în seria pronumelor personale la singular, alături de „eu” şi „tu”, iar „tu” este, în situaţiile enumerate mai sus, semn de impoliteţe crasă, rezultă pe cale de consecinţă că „el/ea”, prin contaminare, este la fel de nepoliticos. O altă logică pe care o prezum, ar fi după cum urmează. Terţul aflat de faţă, luând notă de referirea la persoana sa prin „el/ea”, ar putea, simţindu-se solidar (adică un soi de empatie) cu interlocutorul persoanei care vorbeşte (chiar şi atunci când de fapt nu se simte solidar), să-i transfere acestuia simţământul de ofensă: ar fi ca şi cum „el” ar deveni „tu”. La fel şi în situaţia când terţul nu-i de faţă; dar urmează sau este posibil să i se relateze. Cam complicat, nu-i aşa? Dar cine spune că-i simplu! La români lucrurile niciodată nu sunt simple. Vorba lui Bismarck: „A fi român nu-i o naţionalitate, ci o profesie.”

Una peste alta însă, românul e super-politicos, ce p–la mea!

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: