Loaze în școli: „De aici a început totul.”


E-adevărat, nu oricine poate să fie profesor. După cum, în treacăt fie zis, nu oricine poate să fie medic. Doar că nimeni nu te supune vreunui test înainte de a o porni în carieră — nici în cea medicală, nici în cea didactică: tu ești bun, tu nu ești bun, vezi de-ți alege altceva. Ți se cer anumite calități. Una din ele este capacitatea de empatie — atât pentru medic, cât și pentru profesor.

Nu știu dacă pentru o carieră de medic ți se cere să ai nervii tari; probabil că da — dintr-un anumit punct de vedere. Dar pentru cariera de profesor, fără doar și poate. E greu să-ți păstrezi cumpătul la câte loaze trec prin școli. Să ne gândim doar că toți violatorii, toți tâlharii, toți ucigașii și toți pedofilii (dintre care mulți, în treacăt fie zis, se află acum în libertate mulțumită străduinței găștii ȘerbaIordaLicea) au trecut și ei, cândva, printr-o școală. La fel și individele de pe marginea centurilor Patriei. Oare ce fel de elevi or fi fost? Cum s-or fi purtat cu profesorii?

Acum se află în atenția mass-mediei un mic scandal la o școală din… nu știu, de undeva din nordul Moldovei. O profesoară și-a ieșit din fire și acum toată lumea o arată cu degetul și o judecă după o înregistrare. Că tot se poartă! (Înregistrare „ambientală”; deci, după lege, dacă nu-i la domiciliul „victimei”, este permisă!) Cică ar spus că îi urăște pe elevi. De fapt, a spus că nu-i urăște pe elevi, dar pe tine nu te pot suferi — i s-a adresat unuia anume, după un anume incident! Ceea ce nu avea voie să spună. Elevul „agresat” a ieșit pe post și, cu o voce baritonală, ultragiată, a povestit ce s-a întâmplat — varianta lui, desigur. „Mi-a pus o întrebare — zice loaza —, la care n-am răspuns tocmai bine. Și ea mi-a pus doi. De aici a pornit totul.” Auzi, colo, de aici a pornit totul! Cu alte cuvinte — e lesne de imaginat — loaza i-a cerut profesoarei socoteală. Pe ce ton, nici asta nu-i greu de imaginat. Dacă loaza merita doi, sau patru, sau cinci, rămâne un mister. Mass-media speculează, după interesul fiecăreia, inclusiv electoral.

Ce-aș putea spune, decât: biata femeie! Poate că este dintr-aceia care ar fi trebuit să treacă printr-o triere; și n-a trecut. Dar sigur e că avea nevoie de nervi tari. Foarte tari. La câte loaze trec prin școlile din România. Și din toată lumea.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: