Străzi din Câmpina. Denumiri noi, denumiri vechi


I-am trimis primarului (liberal) al Câmpinei, Horia Tiseanu, mesajul de mai jos, pe 18 octombrie 2019, în legătură cu denumirile cu iz comunist ale unor străzi din oraș.

Domnule primar,
Statuia lui I.C. Brătianu a fost repusă la locul ei, pe rondul din Piața Universității din București. Și statuia lui Carol I a fost repusă, deja de câțiva ani, pe locul ei din Piața Palatului. E timpul ca și dumneavoastră să vă gândiți să redați străzilor din Câmpina denumirile pe care le aveau înainte de venirea comuniștilor la putere. E o rușine ca fosta stradă I.C. Brătianu să poare numele de Calea Doftanei, simbol al îndoctrinării comuniste, la atâția ani de la căderea comunismului. Apropo, știți cum s-a numit pe vremuri actuala stradă a Republicii? Știe oare cineva de la primărie?
Cu stimă,
Paul Tumanian

Neașteptat de prompt, am primit de la Primărie, pe 4 noiembrie, următorul răspuns:

La cele comunicate de Primărie, am trimis replica de mai jos:

Domnule primar,

Mulțumesc pentru răspuns.

Da, se pare că aveți o evidență completă privind denumirile anterioare ale străzilor din Câmpina. Probabil că o aveți și despre strada actuală Bobâlna, despre care n-am mai menționat în primul meu mesaj. Și care de asemenea perpetuează în denumire un simbol drag dogmei comuniste: răscoala de la Bobâlna; nu că n-ar fi fost realmente o răscoală la Bobâlna, dar regimul comunist adora orice împotrivire violentă la „regimul burghezo-moșieresc” — nu că i-ar fi păsat de binele oamenilor; drept care, actuala denumire nu face decât să păstreze un ecou din spiritul unui regim de tristă amintire. Ca să nu mai spun că nu văd vreo legătură între stradă și respectiva răscoală.
N-am mai amintit nici de bulevardul Culturii, a cărui denumire actuală șterge, în virtutea aceleiași aversiuni comuniste față de istoria mai veche a țării, denumirea legitimă, purtată anterior, de „bulevardul Regina Elisabeta”. După cum bine știți.

1. Văd că argumentați păstrarea denumirii străzii „Calea Doftanei” prin lungimea acesteia și prin inconvenientele administrative (modificări în documente) pe care le-ar atrage după sine schimbarea de denumire, pe care eu o consider firească, de bun-simț și în concordantă cu respectul pentru istorie — pentru acea parte din istorie nealterată de comunism. (Și, nu-mi dau seama de ce, printre argumente se strecoară și însușirea străzii de a fi asfaltată! Dacă ăsta e un argument, atunci poate ar trebui să ne întrebăm și în ce stare se află asfaltul la care faceți referire.)

2. Celălalt argument al Primăriei, care se referă la râul al cărui nume îl poartă, chipurile, strada, acesta se bazează pe o confuzie. Funcționarii de la Primărie se prefac că nu știu că denumirea actuală a străzii se trage de la închisoarea Doftana, nicidecum de la râu!

3. Dacă ar fi să judecăm după lungime (și după inconveniente administrative), ar însemna ca și astăzi să avem în continuare strada „23 August” în loc de bulevardul „Carol I”, nu?

4. Impact asupra populației? Da, ar fi, probabil, un impact. Dar cu siguranță benefic. Mai ales la câți nostalgici ai vechiului regim pot fi întâlniți astăzi, din păcate, în Câmpina. Dar îndeosebi pentru generațiile viitoare. Îi invit pe administratorii de la Primărie să reflecteze o clipă: poate că merită.

Cu stimă,
Paul Tumanian

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • M. F.  On 5 noiembrie 2019 at 16:37

  Nu aveti cu cine, dl Tumanian…
  Au si gasit repede argumentatia: vine de la raul Doftana numele ! M-am stricat de ras…
  Dar stiti bine ca in realitate argumentul forte, la ordine in administratia publica azi, este „nu ne da batai de cap / de lucru in plus”… Asa ca luati ceea ce este pozitiv aici (si anume modalitatea oficiala de schimbare), si actionati in consecinta 😉
  Initiativa dvs e foarte laudabila si personal v-o sustin din toata inima. As adauga la strazile enumerate si strada Ana Ipatescu, o ineptie azi ! Sau faptul ca Bd. Carol I si-a reluat numele dinainte de comunism doar pe 2/3 din lungimea sa, pastrandu-se aiurea pe treimea sudica numele pus de comunisti, Balcescu.

 • Paul Tumanian  On 5 noiembrie 2019 at 23:36

  Păi, ce-aș putea să fac mai mult? Un protest în fața Primăriei? Aș fi, probabil, singur pentru o cauză atât de… abstractă. Sau, dacă veniți și dv., am fi cel mult doi. Scrieți și dv. la Primărie. Sau poate mai aveți prieteni pe care îi interesează chestiunea. Să scrie și ei. Sau… să votăm USR! (Dar eu nu votez, din păcate, la Câmpina.) Să plece pretinșii liberali.

 • M. F.  On 6 noiembrie 2019 at 16:09

  Ma refeream la faptul ca schimbarea denumirilor se poate face prin HCL, deci cel mai la indemana este sa convingeti unul sau mai multi consilieri locali sa faca un proiect de HCL. Ar fi de preferat insa sa strangem intai documentatie, sa fie bine argumentat, si sa fie cuprinse toate strazile cu nume desuete dpdv istoric.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: